XV. Quintessence 2025 – beharangozó

Versenykiírás előtt ismert módosítások, változtatások

A 2025-ös XV. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny részletes versenykiírása 2024. augusztus 31-én jelenik meg.

Előzetes a versenykiírásból:

  • Nevezési határidő: 2025. január. 20.
  • Értékelő bírálat időpontja: 2025. január 30. – február 01. – Onga
  • Eredményhirdetés időpontja és helyszíne: 2025. február 15. – Debrecen
  • Az értékelő-bírálóknak szakmai nap, felkészítő: 2024. augusztus 31. (szombat) – Onga

  • Nem lesz előbírálat
  • Magánfőzőknél meghirdetésre kerül a „Quintessence – … fajtamester” cím a következő kategóriákban: alma, kajszibarack, körte (benne sárga-, és piros vilmoskörte is), meggy, szilva, szőlő. Erre a címre azok esélyesek, akik az adott kategóriában minimum 5 db különböző fajtatiszta pálinkával neveznek.
  • A szőlő 3 önálló champion és kategóriagyőztes részre oszlik: 1. illatos, muskotályos szőlő, 2. direkttermő szőlő, 3. egyéb szőlő
  • Az összetett versenybe kilenc helyett a tíz legmagasabb pontszámot elért minta számítódik bele a következő megkötésekkel
    • az alábbi kategóriák közül legalább öt különbözőre kötelező terméket beküldeni: alma, bogyósok- gyűjtött erdei vagy vadon termők, kajszibarack, meggy, szilva, Vilmoskörte és az illatos, muskotályos szőlő.
    • Ezen fentebbi kategóriák legmagasabb pontszámú eredménye kötelezően beszámítandó a meghirdetett nagydíjakért folytatott küzdelem számításába.
    • A maradék termékek beszámítása az ezeken kívüli legmagasabb pontszámú termékek közül kerül ki, azzal a megkötéssel, hogy főkategóriaként maximum kettő termék eredménye vehető figyelembe. (A 8. és 9. főkategóriában elért eredmények csak a kereskedelmi főzdék esetében relevánsak.)
    • Főkategóriák:
      • 1. Almatermésűek
      • 2. Csonthéjasok
      • 3 Bogyósok, gyűjtött erdei vagy vadon termők 
      • 4. Szőlő- és szőlő eredetű termékek
      • 5. Vegyes pálinkák/párlatok
      • 6. Érlelt és ágyas pálinkák/párlatok
      • 7. Egzotikus és egyéb gyümölcspárlatok
      • 8. „Életstílus párlatok” (gin, rum, whisky, likőr stb.) 
      • 9. Zöldség- és egyéb párlatok, geist-ek
    • A champion és kategória győztes és kiemelt champion és kategória győztes díjat elért termékekért plusz pont jár. Kiemelt champion és kategória győztesek közé tartozik: alma, kajszibarack, meggy, szilva, Vilmoskörte és az illatos, muskotályos szőlő.
  • Külön kerül kiválasztásra, illetve értékeljük a legjobb magán és bérfőzetett párlatot! A nyertes párlatok mellett a 2. és 3. helyezett termékek is kihirdetésre kerülnek, díjjazva lesznek, s plusz pontokat adnak az összetett versenyeredményekhez. Ez vonatkozik a legjobb kereskedelmi főzdére és a legjobb pálinkára is!
  • A csapatversenynél maradnak a 3 fős csapatok, de ott is 10 tétel számítódik bele a versenybe. (A csapat két tagja egyenként három pálinkával, a harmadik tag négy tétellel nevez.) A nevezett tételekből 8 kötelező kategória, kettő választható. Kötelező terméket beküldeni: alma, bogyósok- gyűjtött erdei vagy vadon termők, kajszibarack, meggy, szilva, Vilmoskörte, vegyes és az illatos, muskotályos szőlő kategóriába.
  • A Quintessence 2025-ös rangsorok kiegészülnek az összesített, több éves (2020‒25) rangsorával a következő kategóriákban, a következő bontásban:
    • Legjobb kereskedelmi főzdék Quintessence rangsora 2025 és 2020‒25
    • Legjobb bérfőzetők Quintessence rangsora 2025 és 2020‒25
    • Legjobb magánfőzők Quintessence rangsora 2025 és 2020‒25
    • Legjobb csapatok Quintessence rangsora 2025 és 2020‒25
    • Legjobb bírálók Quintessence rangsora 2025 és 2020‒25
    • Legjobb bérfőzdék Quintessence rangsora 2025 és 2020‒25 (új elem 2025-től)